Coronavirus update 8/04/20

8 april 2020

Beste familie,

Het gaat goed met onze bewoners, er zijn momenteel geen bewoners die besmet zijn met COVID- 19.Afgelopen weekend waren de media soms negatief over woonzorgcentra en de deskundigheid van personeel. Wij zijn ervan overtuigd dat het infectiebeleid in Huize Sint-Elisabeth vakkundig is uitgewerkt aan de hand van de richtlijnen van het Agentschap Zorg en Gezondheid en in overleg met onze CRA. Wij hebben vertrouwen in de professionaliteit, de ervaring en het engagement van onze medewerkers. In het verleden hebben we o.a. door de professionele aanpak van onze medewerkers, correct en snel kunnen anticiperen op andere infecties (zoals NORO). Onze medewerkers worden systematisch opgeleid omtrent het infectie(beleid) en de correcte voorzorgsmaatregelen. Zij zullen deze week ook een specifieke vorming omtrent Corona volgen.

Mondmaskers

Met betrekking tot het dragen van mondmaskers volgen wij zo stipt mogelijk de ons opgelegde maatregelen van de overheid en de bijhorende adviezen van Sciensano. Recent zien wij een positieve evolutie van de beschikbare voorraden. Daarnaast willen wij maximaal blijven inzetten om het risico op besmetting van onze bewoners te beperken.

Samen met de coördinerend arts hebben wij afgelopen vrijdagavond beslist het dragen van deze chirurgische maskers te veralgemenen nadat we hierover intern konden communiceren en medewerkers hierop konden voorbereiden in het weekend. Deze worden vanaf afgelopen maandag door alle zorgmedewerkers gedragen. We gaan hiermee nu zelfs verder dan de richtlijnen van het Agentschap Zorg en het wetenschappelijk advies.

Testing

Er worden 20.000 tests uitgevoerd in woonzorgcentra in België: enerzijds in huizen met de grootste uitbraak of met het hoogste risico op een uitbraak. In deze woonzorgcentra wordt iedereen getest: bewoners en personeel. Men wil alzo de uitbraak in deze huizen beheersen en adviezen over uitbraakbeheersing verfijnen. Anderzijds zijn 30 huizen met weinig besmette mensen willekeurig gekozen om daar alle bewoners te testen.

Na deze eerste reeks testen wil men de testcapaciteit permanent vergroten. Uit de eerste reeks resultaten wil men ook leren voor welke doelgroepen de uitgebreidere testcapaciteit best kan inzetten. Vandaag hebben we het bericht gekregen dat Huize Sint-Elisabeth niet geselecteerd is om alle bewoners te testen. Concreet wil dit zeggen dat we op dezelfde manier blijven verder werken zoals voordien, nl. bewoners die voldoen aan de testcriteria, worden, na een klinisch onderzoek van de huisarts of de CRA, indien nodig getest. Deze testen worden uitgevoerd door het labo van AZ Turnhout. Als medewerkers voldoen aan de testcriteria, nemen ze contact op met de huisarts, zij worden getest in de triageposten of het ziekenhuis. Medewerkers met ernstige symptomen, komen NIET werken, zij blijven thuis in isolatie (of ziekenhuis indien ernstig).

Bewonerswas

Ondertussen hebben we 2 weken ‘getest’ hoe het loopt met de afgeefmomenten. We merken op dat de meeste familieleden tijdens de dag komen. Daarom willen we volgende wijziging van de afgeefmomenten doorvoeren.

  • Maandag namiddag (tussen 14u en 16u)
  • Woensdag tussen voormiddag (tussen 10u en 12u)
  • Vrijdag namiddag (tussen 14u en 17u)

Indien je niet in de mogelijkheid bent om op één van deze momenten te komen, gelieve dan concreet per mail af te spreken wanneer je de was kan brengen/ ophalen.

Als je een attest nodig hebt voor de verplaatsing naar Huize Sint-Elisabeth om de was op te halen, kan je dit met mail opvragen met vermelding van je naam en je adres.

Als je bijkomende vragen hebt, of er zijn onduidelijkheden, neem gerust contact met ons op.

Het directieteam

Coronavirus update 8/04/20

Naar archief >>

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x